FeinesPerTreballar.cat
Bloc sobre treball i formació, dirigit a contractadors, treballadors, busquin o no... 
Temes clau

Passos legals per a fer-se un treballador ‘freelance’

Entre el primer i el darrer tràmit per ser ‘freelance’ no poden passar més de 30 dies
By , on 16 de desembre de 2013

Les poques perspectives laborals en sectors com la comunicació, la publicitat, el disseny gràfic o altres professions liberals han empès a moltes persones a intentar una nova forma de treball: ser ‘freelance’. Un primer clivatge consisteix en verificar es tenen les característiques y opcions necessàries per ser un treballador independent; un cop decidit, cal desenvolupar un seguit de passos administratius.

Així doncs, amb el pla d’empresa realitzat i amb els objectius de feina definits, toca realitzar els tràmits per a donar-se d’alta com un treballador autònom, tot i que el model de negoci que es desenvoluparà és diferent els tràmits per ser un emprenedor o autònom. Aquest treball requereix temps i dedicació, ja que cal presentar molta documentació en un termini de 30 dies per establir-se com a treballador independent.

Un primer document és l’Alta en l’Impost d’Activitats Econòmiques (I.A.I). Aquesta és una taxa que grava l’exercici d’una activitat professional segons les característiques que s’han de desenvolupar a la professió. La documentació es demana i entrega a la delegació de l’Agència Tributària del territori i allí s’encarregaran de classificar l’activitat professional a través d’un codi, que no és una altra cosa que l’epígraf de l’activitat. Per aquest pas, cal tenir molt clar el tipus de negoci que realitzarem.

A continuació, s’ha de realitzar l’Alta en el Cens o ‘alta censal’. Aquesta declaració és la que legitima el començament d’una activitat, encara que per modificar la tipologia o per anunciar el cessament s’utilitza el mateix formulari. Aquest és un document obligatori per a totes les persones físiques i jurídiques que volen començar a desenvolupar una activitat professional a Espanya com a treballadors autònoms o empresa.

Aquest document requereix l’especificació de les opcions de tributació, si tens dubtes, pots conultar a l’Agència Tributaria o un professional del sector, ja que en funció del tipus d’activitat i epígraf marcat en els passos anteriors existeix una obligatorietat o un altre en la tributació. En funció de l’activitat a desenvolupar els ‘freelance’ tributen l’IRPF en les factures que realitzen al llarg d’un any fiscal o declaren l’IVA trimestralment i es saldarà el IRPF en la declaració anual de la renda.

Un dels últims passos importants alhora de regularitzar la feina com a ‘freelance’ es afiliar-se en el Règim Especial d’Autònoms de la Seguretat Social. Cal presentar l’imprès TA0521 emplenat, juntament amb una còpia i l’original de l’alta en l’Impost d’Activitats Econòmiques, fotocopia del DNI, targeta d’afiliació a la seguretat social i un document d’adhesió a la mútua d’accidents de treball. Entre el primer tràmit i l’alta en la Seguretat Social es disposa de trenta dies; pel que en menys d’un mes un treballador es pot declarar com a ‘freelance’.

Imatge: reynermedia

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Passos legals per a fer-se un treballador ‘freelance’”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio