FeinesPerTreballar.cat
Bloc sobre treball i formació, dirigit a contractadors, treballadors, busquin o no... 
Temes clau

La reforma laboral: publicada al BOE

Fins ara estava vigent a través d’un decret llei
By , on 7 de juliol de 2012

La polèmica reforma laboral, vigent des del mes de febrer, ja s’ha publicat al BOE i per tant, entra en vigor. Però no ho estava ja? Segur que us demaneu. Doncs sí, el que passa és que el Govern va aprovar-la fa uns mesos a través d’un decret llei, una via que permet l’entrada en vigor immediata i que es pugui modificar durant la tramitació parlamentària. Així, després d’aquesta tramitació, es va publicar ahir al BOE la versió de la reforma aprovada pel Congrés dels Diputats el passat 29 de juny.

Tot i que segurament està molt present en el dia a dia de tots, cal recordar que es tracta de la reforma més profunda de l’Estatut dels Treballadors des que aquest es va aprovar el 1980. Una reforma molt polèmica que ha estat criticada pels sindicats per atorgar un poder quasi suprem als empresaris en temes com l’acomiadament o la negociació col•lectiva. Per tal de protestar d’una forma conjunta contra la mesura, es convocà una vaga general el passat 29 de març.

Un dels aspectes més controvertits de la reforma és l’abaratiment de l’acomiadament a través d’una doble via: pe un costat es facilita l’acomiadament objectiu, amb 20 dies per any treballat i per l’altra, el preu de l’acomiadament improcedent passa de 45 a 22 dies per any treballat. Però no només elimina obstacles a l’acomiadament en el sector privat, el públic també en rep les conseqüències.

En aquest sentit, es facilita l’extinció de contractes a l’Administració i organismes que depenen d’ella, com són les fundacions. Així i si es recorre a la ‘insuficiència pressupostària’ es pot procedir a un acomiadament col•lectiu; una notícia que deixa desprotegits a una gran quantitat de treballadors. Això sí, perquè es pugui dur a terme hi ha d’haver ‘insuficiència pressupostaria’ durant tres trimestres seguits. A més, el Senat va portar a terme una modificació i va establir una jerarquia en els acomiadaments en el sector públic. I és que quan hi hagi un ERE a l’Administració els últims treballadors en ser acomiadats seran aquells fixos que hagin passat algun tipus d’oposició. I encara haurem de donar les gràcies.

El que s’espera ara, que la reforma laboral ja és definitiva i no es pot modificar, és que el nombre d’acomiadaments col•lectius creixi com l’escuma, de la mateixa forma, i això ho afegeixo jo, que les cues de l’INEM.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “La reforma laboral: publicada al BOE”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio