FeinesPerTreballar.cat
Bloc sobre treball i formació, dirigit a contractadors, treballadors, busquin o no... 
Temes clau

El 37% dels universitaris té una ocupació per sota del seu nivell d’estudis

Els universitaris milloren la seva taxa d’ocupació
By , on 24 de juliol de 2015

feina

La inserció laboral dels titulats universitaris va millorar l’any passat, marcant un descens de l’1,5% en la taxa d’atur d’aquest col·lectiu i una pujada de més d’un punt en la taxa d’ocupació. No obstant això, aquesta “evident” millora ha estat a causa d’acceptar treballs que no exigeixen una qualificació d’estudis superiors, sent la font d’ocupació del 37% d’aquest col·lectiu, un 5% més que en 2010; una situació que contrasta amb les previsions sobre ocupació.

L’informe de la Fundació Creixement i Desenvolupament (CYD) sobre la contribució del sistema universitari espanyol corresponent a l’any 2014 ha analitzat l’evolució dels centres durant els anys de crisis i la inserció laboral dels estudiants. Sobre aquest tema, els responsables de l’estudi han assenyalat que actualment “es viu un punt d’inflexió” en el qual s’ha frenat la reducció pressupostària i comencen a millorar els indicadors associats, com la capacitat d’inserció laboral dels titulats universitaris.

Sobre aquest punt, l’informe apunta que la reducció de la taxa d’atur dels titulats universitaris en 2014 va ser d’un punt i mitjà aproximadament, a més de que la taxa d’ocupació d’aquest col•lectiu va augmentar en més d’un punt. Unes dades que suposen una millora i mostren que hi ha oportunitats laborals per als treballadors amb una formació superior, uns indicadors que alhora també són lleugerament superiors a les mitjanes corresponents de la Unió Europea.

No obstant això, aquesta millora en la taxa d’accés al món laboral dels titulats universitaris s’ha fet a costa de l’ocupació de llocs per sota de la seva qualificació. Així doncs, el 37% dels titulats que estan emprats es troben en llocs que no requereixen estudis superiors, un augment d’aquests casos del 5% respecte a dades de 2010. En canvi, si es pren en compte les dades del Ministeri d’Educació extrets a partir de la Seguretat Social, les ocupacions per sota de la qualificació universitària representen 44,5% dels titulats a Espanya.

L’informe de la Fundació CYD també assenyala el persistent “desequilibri” entre les titulacions més demandades pels estudiants i els estudis amb millor inserció laboral. Mentre titulacions amb menys sobre qualificació, bon salari i estabilitat com a enginyeries, informàtica, matemàtiques, física, química, òptica o ADE; els estudiants segueixen demandat en major nombre estudis amb pitjors nivells d’inserció al mercat laboral, com a periodisme o publicitat.

Amb tot, la millora de la taxa d’ocupació entre els titulats universitaris en 2014 s’ha fet “a costa” que aquests treballadors molt formats “s’emprin en llocs que no requereixen la seva titulació”, han insistit els autors de l’informe. Per això, han recalcat que és necessari desenvolupar polítiques públiques que permetin a l’estudiant tenir més informació sobre les sortides de la seva formació, a més de replantejar el finançament de nous estudis.

Imatge: skeeze

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “El 37% dels universitaris té una ocupació per sota del seu nivell d’estudis”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio