FeinesPerTreballar.cat
Bloc sobre treball i formació, dirigit a contractadors, treballadors, busquin o no... 
Remuneració

Ser nomenat membre d’una mesa electoral

By , on 20 de novembre de 2012
Mesa electoral

Una mesa electoral d'unes votacions

Aquest diumenge 25 de novembre són les eleccions al Parlament de Catalunya. Un dia històric en el qual molt catalans hauran de treballar a les meses electorals per tal de permetre el lliure exercici de la democràcia dels ciutadans, recollint els vots dels electors durant tota la jornada electoral i fent-ne el recompte una vegada acabada la votació. És una tasca molt important, però que és cert que fa molta mandra haver-la de realitzar. Tant si us ha tocat ser membres d’una mesa electoral (com a mi) com no (perquè us pot tocar a les següents votacions), us expliquem algunes qüestions a tenir en compte.

En primer lloc, cada mesa electoral està formada per un president o presidenta i dos vocals. A més a més, cada un té dos suplents, per tal que si algú falla, hi pugui haver un substitut. És obligatori que tots es presentin puntualment a les 8 del matí. A aquella hora tant titulars com suplents han de signar una llista i, si hi ha tots els titulars, els suplents poden marxar a casa. El càrrec de president, vocal i suplent és obligatori, i en cas de no acudir a l’exercici de les seves funcions, està penat amb una pena de presó de 3 mesos a 1 any i una multa de 6 a 24 mesos.

La part positiva de formar part d’una mesa electoral és que el càrrec de vocal està pagat amb 62€ i el de president amb 70€. Els pagaments no estan subjectes a la retenció de l’IRPF i el president cobra més per la responsabilitat que té durant la jornada electoral, com és haver de lliurar els sobres amb tota la documentació al jutjat de primera instància.

La jornada de diumenge es pot dividir en tres fases: la constitució de la mesa, la votació i l’escrutini. La constitució de la mesa, com s’ha explicat, es realitza a les 8 del matí, amb tots els membres obligatòriament presents al col•legi on hagin sigut assignats. A continuació es prepara el material electoral necessari: urna, cabina de votació, sobres i paperetes, documentació i impresos com el llistat del cens d’electors, la llista numerada dels votants, etc.

A continuació comença la votació, que es desenvolupa sense interrupció entre les 9 i les 20 hores. La votació és secreta i durant totes aquestes hores, els membres de la taula han de possibilitar aquest exercici. Els electors s’acosten a la mesa un per un, diuen el seu nom i cognom al president i els vocals ho comproven mitjançant el seu DNI. A les 8 del vespre s’acaba la votació i comença el recompte, el president obre l’urna i obre cada sobre, un per un, llegint en veu alta la denominació de la candidatura votada. Els sobres s’han de conservar per recomptar-los de nou al final. Per acabar, el president porta els sobres amb tots els resultats al jutjat de primera instància. Tots els que hagin treballat aquell dia, tenen el dret a una reducció de cinc hores de la jornada laboral a l’endemà de les eleccions.

Foto de Pelaganso a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Ser nomenat membre d’una mesa electoral”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio