FeinesPerTreballar.cat
Bloc sobre treball i formació, dirigit a contractadors, treballadors, busquin o no... 
General

Males previsions del FMI per l’economia espanyola

Tant el dèficit com l'atur augmentaran durant els propers anys
By , on 19 de abril de 2013
Christine Lagarde

Christine Lagarde, directora gerent del FMI

De nou, males notícies per a l’economia espanyola. Aquesta setmana, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha presentat les seves previsions pels propers cinc anys i, pel què fa a Espanya, els resultats no són gaire esperançadors. Segons l’informe, la crisi i la recessió seran molt més dures durant el 2013 i part del 2014. Però, com era d’esperar, els més perjudicats seran, de nou, els treballadors, perquè l’atur seguirà creixent i batent records. Si la previsió del Fons era del 25’1%, ara és del 27%, només al 2014 baixarà unes dècimes, fins arribar al 26’5%. I la situació no millorarà pas en els propers anys, perquè pel 2018, es preveu que la taxa d’atur continuï en el 23%.

El deute públic creixerà fins arribar al 110’6% el PIB el 2018 i el creixement de l’economia espanyola, com a molt, es produirà en un 0’7% el 2014, tot i que els mateixos membres del Fons no n’estan del tot segur i creuen que serà menor. Així doncs, l’economia és molt feble i, tot i que ara per ara no se senten rumors d’un possible rescat, no vol dir que les coses hagin millorat pas gaire. La recuperació de la competitivitat i de tota la riquesa perduda gràcies a la crisi trigarà més del que s’esperava.

Una de les qüestions més importants a l’hora de prendre decisions i aprovar polítiques econòmiques actualment és el dèficit públic, que serveix com a justificació per l’austeritat i les retallades a serveis tant bàsics com l’educació i la sanitat. Segons el FMI, el 2013 finalitzarà amb un dèficit del 6’6% i el 2014 arribarà al 6’9%, mantenint-se per sobre del 5’5% fins al 2018. Pràcticament cap altre Estat del món arribarà a tenir aquest dèficit tant elevat. Aquest any, el dèficit hauria sigut menys elevat sinó s’hagués produït el rescat bancari.

I no havent-hi prou, els membres del FMI han demanat a Espanya més reformes i polítiques d’austeritat. El subdirector d’assumptes fiscals, en Philip Gerson, ha valorat positivament la reforma laboral. Ara bé, contradictòriament, després, la directora de la mateixa organització, Christine Lagarde, ha assegurat que millor seria suavitzar les polítiques d’austeritat, perquè el país està treballant per obtenir una “consolidació fiscal”. Així doncs, tot i que en breus es coneixerà l’objectiu de dèficit que imposa Brusel•les a Espanya pel proper exercici, Lagarde assegura que és necessària més flexibilitat. Així doncs, en definitiva, amb el poder i influència que té aquest organisme, és obvi que les coses no milloraran a Espanya durant uns anys i que es continuaran aplicant polítiques abusives que posen en risc d’exclusió els més vulnerables i en una situació de perill a moltes persones de la nostra societat.

Foto de MEDEF a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Males previsions del FMI per l’economia espanyola”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio