FeinesPerTreballar.cat
Bloc sobre treball i formació, dirigit a contractadors, treballadors, busquin o no... 
Formació

Formació Professional: una bona via per accedir al mercat laboral

La seva inserció laboral ha augmentat un 14% al 2015
By , on 22 de juliol de 2016

fp

Los joves cada cop valoren més la Formació Professional com una via adequada per accedir al mercat laboral amb les competències i coneixements demandats per les empreses, doncs els informes del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport reflecteixen que s’ha produït un increment en la seva matriculació i titulació. Les dificultats per accedir al mercat laboral dels universitaris i la seva sobrequalifiació sumat a les millores en l’àmbit de la Formació Professional, fan cada vegada més atractiva aquesta via.

Les matriculacions en titulacions de Formació Professional han augmentat en un 58,63% entre el curs 2006-2017 i l’any acadèmic següent, passant de 462.492 alumnes a un total de 733.688 estudiants inscrits. A més, l’informe ‘Inserció al Mercat Laboral. Titulats de FP del Sistema Educatiu’ d’agost de 2015 també mostra que la inserció laboral dels treballadors amb una titulació d’aquesta via formativa ha augmentat en un 14% durant el darrer any.

Així doncs, encara que es parli molt sobre les carreres universitàries més demandades per les empreses o les titulacions amb més sortides laborals; l’àmbit de la Formació Professional no és per res inferior i ajuda a evitar problemes de sobrequalificació que pateixen els estudiants universitaris. En els últims anys s’ha vist créixer el nombre de contractes en els seus titulats i cada vegada són més els joves que busquen aquesta formació que combina la teoria i la pràctica.

Els mòduls amb més sortides laborals

El nombre de contractes realitzats als treballadors amb estudis superiors de Formació Professional de Grau Mitjà o Superior va créixer un 14% durant 2014 respecte a l’any anterior, segons l’informe del Ministeri d’Educació. Si bé, en general, els titulats tenen una bona inserció laboral, en 2014 van ser nou els mòduls que van garantir als seus estudiants una millor transició al món laboral.

Aquestes nou titulacions van concentrar més de la meitat dels contractes que es van realitzar entre els graduats de Formació Professional, per la qual cosa són una aposta bastant segura per incorporar-se al mercat laboral. Les tres millors titulacions de Formació Professional per accedir al mercat laboral van ser Tècnic en Gestió Administrativa (155.649 contractes), Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria (115.761) i Tècnic Superior en Administració i Finances (98.913).

Amb una quantitat menor de contractacions però en el ‘top’ dels estudis amb més sortida al mercat laboral li segueixen els estudis de Tècnic Superior en Educació Infantil (30.001); Tècnic en Electromecànica de Vehicles Automòbils (26.455); Tècnic en Perruqueria i Cosmètica Capil•lar (23.691); Tècnic en Equips Electrònics de Consum (22.859); Tècnic Superior en Aplicacions Multiplataforma (16.123) i Tècnic Superior en Laboratori Clínic i Biomèdic (15.294).

En canvi, els treballadors amb estudis Formació Professional amb una menor inserció laboral van cursar: Joieria (69 contractes), Producció Agroecológica (59), Programació de la Producció per Model de Metalls (52), Animació 3D, jocs i entorns educatius (48), Adobats (44), Tractaments superficials i tèrmics (43), Operacions de Vidre i Transformats (20), Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal (2).

L’informe ‘Inserció al Mercat Laboral. Titulats de FP del Sistema Educatiu’ també posa l’accent en les titulacions relacionades amb les professions emergents. Es tracta de mòduls que tenen un baix nombre d’estudiants matriculats però que han aconseguit un bon nivell de contractació en relació a la proporció de titulats. Est és el cas de Tècnic en Emergències Sanitàries, Tècnic en Viticultura i en Producció Agroecológica; que son noves titulacions que responen als canvis de les tecnologies i les necessitats socials.

Sanitat o administració, les vies preferides dels alumnes

L’informe del Ministeri d’Educació també reflecteix les preferències dels estudiants en l’elecció de les titulacions de Formació Professional, on un gran nombre dirigeix la seva elecció en l’àmbit sanitari, el tècnic, el de serveis o administratiu. No obstant això, el gènere de l’estudiant marca diferències significatives en l’elecció de la branca d’estudis.

L’alumnat femení es decanta per aquelles famílies professionals relacionades amb l’Administració i Gestió, els Serveis Socioculturals, la Sanitat i la Imatge Personal. En canvi, el major percentatge de matriculats homes es registra en les titulacions d’Edificació i Obra Civil, i Transport i Manteniment de Vehicles.

Quant a l’etapa educativa, els estudiants de mòduls de Grau Mitjà del curs 2013-2014 es van decantar per les titulacions de Sanitat, Administració i Gestió i Electricitat i Electrònica. En funció del gènere, els nois van preferir formar-se en Electricitat i Electrònica (32.000) Transport i Manteniment de vehicles (28.000) i Informàtica i Comunicacions (24.665); mentre que les noies es van decantar per Sanitat (43.391) i en Administració i Gestió (31.631).

En Grau Superior, el major nombre de matriculacions també es va concentrar a l’àrea d’Administració i Gestió, Serveis Socioculturals i a la Comunitat i Sanitat. En aquest nivell, les noies van ser majoria en mòduls de Serveis socioculturals (36.022), d’Administració i Gestió (30.095) i Sanitat (28.720) mentre que els homes eren majoria en Informàtica i Comunicacions (28.091 alumnes) i Electricitat i Electrònica (23.498 estudiants).

Imatge: gumigasuki

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Formació Professional: una bona via per accedir al mercat laboral”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio