FeinesPerTreballar.cat
Bloc sobre treball i formació, dirigit a contractadors, treballadors, busquin o no... 
empresa, Professions, Remuneració

La mineria en el punt de mira

Mentre 33 persones esperen ser rescatades a Xile els miners espanyols comencen una vaga per denunciar l’impagament de les seves nòmines
By , on 23 de setembre de 2010

El Pla C per poder treure els 33 miners soterrats a 700 metres en terres xilenes va començar el 19 de setembre, fa pocs dies. La màquina petrolera batejada com “la mare de les perforadores” serà l’encarregada de dur a terme aquesta fase de l’operació de rescat, un artefacte que se sol utilitzar per excavar pous petrolífers i sondes geotèrmiques. Aquest cop però, el seu objectiu no serà trobar petroli sinó salvar la vida de 33 homes que intenten sobreviuen sota terra. Per fer-ho, haurà de cavar un túnel de 60 centímetres de diàmetre i 597 de longitud; l’avantatge és però que amb només una passada tot el forat que deixa al seu darrera queda reforçat. D’aquesta forma ara mateix el tres plans A, B i C estan en funcionament i és que tota ajuda es poca quan la vida dels miners està en joc.

Davant aquest accident es desferma la polèmica, és segur treballar a la mina? La resposta és unànime, no. I és que tots els miners saben a que s’exposen quan comencen a cavar i a endinsar-se dins la terra: despreniments, explosions… qualsevol contratemps es pot convertir en una trampa mortal. Però ho segueixen fent, perquè algú ho ha de fer i perquè algú ha de portar un salari a final de mes i menjar a la taula familiar. Les històries dels miners solen estar marcades per la tradició familiar o la necessitat econòmica.

Tots ells saben però que la seva vida s’acurça dins la mina. La majoria han de ser prejubilats, ja sigui per accidents que els deixen incapacitats o per contreure silicosis, una malaltia irreversible causada per la inhalació prolongada de components químics que contenen sílice cristal•lina, molt present a la mineria. Una feina que, com veiem, és molt més dura i sacrificada que la resta.

Aquest dies la professió és també noticia a Espanya: els miners de Ponferrada estan en vaga. La crisi, sembla ser, no deixa indiferent a ningú. Ja ha deixat a l’atur a molts miners en els darrers anys però a més, ara, provoca que els que estan treballant no puguin cobrar els seus salaris. 12 treballadors del pou de Casares (Lleó) estan tancats des de fa uns 15 dies per protestar per l’impagament. 4 més es troben acampats i en vaga de fam des de dia 13 per fer més contundent la seva protesta.

Dies durs doncs per la mineria. Una professió perillosa però essencial ja que els productes extrets són la base de la nostra societat; sense carbó ni petroli, què faríem? Potser és hora de prendre’ns seriosament invertir els esforços en trobar una energia neta i segura.

Video: BBC

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “La mineria en el punt de mira”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio