FeinesPerTreballar.cat
Bloc sobre treball i formació, dirigit a contractadors, treballadors, busquin o no... 
empresa

La meitat de les dones amb feina tenen estudis superiors

El nivell d’estudis, clau per la inserció en dones
By , on 30 de octubre de 2015

dones

Les dones amb estudis superiors tenen una millor inserció al mercat laboral, augmentant en un 7,1% entre 2010 i 2014, segons una anàlisi sobre la dona i el treball realitzat per l’empresa de recursos humans Randstand. Les dades utilitzades per a l’estudi procedeixen de l’INE referents al quart trimestre dels últims cinc anys, revelant que l’educació superior afavoreix la incorporació i permanència al mercat de treball entre les dones.

El document assenyala que l’any 2014 la les dones amb formació superior van ocupar 3.770.000 llocs de treball, mentre que en el mateix període de 2010 la xifra va ser de 3.528.000; el que suposa un augment del 7,1% en l’ocupació de dones altament formades. Els analistes de Randstand han explicat que aquesta tendència també és “permanent i consecutiva cada any”, si bé en els cinc anys analitzats l’increment d’homes qualificats en lloc de treball ha estat del 5,3%.

En el cas de les dones, el nivell d’estudis aconseguit és una de les claus a l’hora d’accedir a un lloc de treball o per a que les dones es llancin al món de l’emprenedoria. L’anàlisi mostra que en 2014 el 47,2% de les dones amb una ocupació han cursat una titulació universitària, una dada que s’ha incrementat en un 1,1% només comparant-ho amb 2013. Així doncs, gairebé la meitat de les dones que actualment tenen una ocupació han cursat una educació superior i la tendència és que aquesta xifra segueixi augmentant.

La meitat de les dones amb treballs té formació superior, però el segon grup de dones amb més presència al mercat laboral són aquelles que només compten amb la primera etapa de l’educació secundària (23%). Li segueixen les dones que van completar la segona etapa de l’educació secundària (13,8%) i aquelles treballadores que van superar la segona etapa de l’ESO i un curs d’orientació professional (9,5%). En nombres, 1,1 milions de treballadores compta amb l’etapa d’educació secundària en el seu currículum i unes 760.000 ho complementen amb estudi d’orientació professional.

L’anàlisi també destaca que les dones sense estudis o només amb formació primària incompleta “tenen una presència mínima en la taxa d’ocupació”, fruit de la jubilació d’aquestes treballadores i la millora de la permanència en el sistema educatiu. Amb tot, aquelles dones treballadores que no disposen d’estudis de cap classe presenten una taxa d’ocupació del 0,2% i les que no van completar els estudis de primària una taxa de l’1,2%; molt lluny de les treballadores que tenen el primer cicle d’educació secundària.

Encara que l’anàlisi reflecteix que tant homes com a dones amb alts nivells de formació han augmentat les seves taxes d’ocupació durant la crisi, la capacitat d’incorporar-se al mercat de treball entre les dones amb educació superior ha crescut de forma “més pronunciada”. Amb tot, s’han aprofundit les diferències en la inserció laboral segons el sexe. En 2010 la diferència va ser de l’1,6%, en 2013 les xifres van reflectir una bretxa del 2,6% i aquest 2014 la desviació en la capacitat de trobar feina entre dones i homes va ser del 3,3%; aconseguint així la diferència més pronunciada en els últims cinc anys de crisi laboral.

Tot i això, la tendència general del mercat laboral espanyol és que les dones amb un nivell d’estudis superior o universitari accedeixin al mercat laboral amb majors garanties però també que es mantinguin ocupades al llarg de la seva vida professional. Així doncs, disposar d’un bon nivell d’estudis permet a les dones ser membres actius del mercat laboral espanyol.

A quins mercats laborals hi tenen més presència?

L’anàlisi sobre inserció laboral de les dones mostra que l’ocupació entre aquelles que tenen estudis superiors ha augmentat en un total de 12 comunitats autònomes, si es comparen les dades del quart trimestre de 2014 amb els de l’any anterior. Les comunitats on s’ha incrementat més l’ocupació entre dones altament formades són Navarra (15,7% de diferència), La Rioja (12,4%) i Andalusia (10,1%).

No obstant això, unes autonomies que són capdavanteres a l’hora d’emprar a dones amb formació superior. L’estudi mostra que la taxa d’ocupació de dones formades a Madrid (760.000), Catalunya (704.000) i Andalusia (498.000) són les més altes d’Espanya. Li segueixen d’a prop la Comunitat Valenciana (340.000), País Basc (237.000) i Galícia (213.00) com les autonomies on hi ha més llocs de treball en actiu ocupat per dones amb titulació universitària o de grau superior.

Les comunitats on hi ha una menor ocupació en les dones amb titulació superior és Extremadura (62.000 llocs), Cantàbria (51.000) i La Rioja (29.100). Amb tot, la tendència general en tot el territori és a augmentar el nombre de feines ocupades per dones altament qualificades, amb una mitjana estatal del 7,1% de millora respecte a 2013 però que en moltes comunitats autònomes ha estat superat.

Imatge: Unsplash

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “La meitat de les dones amb feina tenen estudis superiors”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio