FeinesPerTreballar.cat
Bloc sobre treball i formació, dirigit a contractadors, treballadors, busquin o no... 
Consells, ofertes de treball

Test psicotècnic: persona sota la pluja

Com reacciones davant els problemes?
By , on 12 de març de 2010

La pluja, element pertorbador

En els temps que corren, crisi galopant, excés de mà d’obra demanant d’ocupació i per tant abundància de candidats on escollir, està proliferant molt aquest tipus de test. El test de la “persona sota la pluja”, s’engloba dins de les tècniques de selecció realitzades a base de psicotècnics i és molt utilitzat perquè ens permet veure una persona en ambients laborals de pressió jugant la pluja en aquest test com un element pertorbador. Es busca analitzar les reaccions dels candidats i observar quins són els seus mecanismes de defensa i confrontació de les dificultats.

En aquest test es demana que es faci un dibuix d’una persona en una situació en què el protagonista s’enfronta a la pluja.

El que avalua aquest test psicotècnic es divideix en 4 grans grups:

1r Anàlisi de recursos expressius.

2n Anàlisi de contingut.

3r potencials conflictes que s’observen en el dibuix.

4t Que mecanismes de defensa té ocults el candidat.

1r S’observen entre altres coses les dimensions (mida) de el que s’ha fet en el test. En quin lloc fa les coses, la força dels traços empleats i pressió que exerceix en els mateixos, fins el temps dedicat a la realització del test.

Depenent dels resultats obtinguts en el test i tenint en compte aquests factors surten perfils de candidats submisos o dels que volen protagonisme, dels que es deixen fer als que proposen solcuciones, …. Un altre exemple és com l’emplaçament espacial del fet identifica un candidat més com una persona ordenada i que acata les normes, que com una persona desordenada el paper o existència en la oganización suposarà l’existència d’un factor alternador de “la pau en l’equip “.

Els resultats que llancen aquestes variables són molt i molt importants a l’hora sobretot d’eliminar candidats.

2n En aquest punt es valoren coses com a orientació de la persona, postures a adoptar davant diferents circumstàncies, l’esborrat com a mitjans de superar les rectificacions i per tant els errors, com realitzar les línies (acabades, traços, …) que delimiten la preocupació per la feina ben feta, detalls a posar en el dibuix que serviran per identificar els perfeccionistes, la presència o no d’un paraigües a l’hora de realitzar el dibuix denota el nivell de defensa del candidat davant els problemes.

Així pot ser que si orienta el dibuix cap al costat dret del foli, indiquen necessitat de créixer com a professional i mirarà cara al futur, si l’orienta cap a l’esquerra definirà al candidat com preocupat pel passat i alguna cosa s’ha de frena el seu desenvolupament professional i si l’orientació és cap al centre dirà que el candidat és combatiu i que s’enfronta als problemes en el present.

3r En el tercer apartat, s’observa la possibilitat d’analitzar conductes psicològiques en funció del dibuix realitzat. Fòbies, manies, comportaments compulsius, depressions, nostàlgia, malenconia, …, tots ells lligats a factors psicològics que deriven en comportaments socials i per tant laborals determinats.

Si situa a les persones assegudes o de peu, rígides o relaxades, en què ambient les reflecteix (lloc i postures), …., Denota que té obsessions ocultes i manies a l’hora de relacionar-se en l’ambient laboral.

4t Finalment, es detecten els mecanismes de defensa o eines utilitzades pel candidat per defensar-se dels problemes i per tant com afrontarà els problemes o inconvenients és el seu treball.

Si omple el dibuix amb detalls innecessaris, denota un caràcter obsessiu per solucuionar les coses, si posa figures humanes i depèn de com apareixen (ben detallades i vestides, o esquematitzades i sense detalls) denoten una necessitat constant d’ajuda o bé una autosuficiència a l’ hora d’afrontar els problemes.

Us comento que els factors a analitzar són moltíssims dins d’aquest test psicotècnic, però es poden tots incloure dins d’aquests quatre grans blocs. Si voleu saber el que significa cada cosa us recomano una lectura detallada de toso els elements que es tenen en compte en aquesta pàgina (anàlisi completa).

El test ho considero massa complex i massa mecanitzat, però últimammente està tenint molta utilització.

A tall de resum permet avaluar diferents aspectes de la personalitat del subjecte:

-Disposició per aproximar-se a un estímul

-La manera d’interpretar la realitat que l’envolta

-Tipus de pensament

-Capacitat de planificació d’una activitat

-Capacitat de contacte social i de sentit comú

-Tolerància a la frustració i l’angoixa

-Ansietats i temors

– Aspectes conductals que s’activen davant una situació de pressió ambiental

– Modalitat adaptativa

Tanmateix aquests factors quedar exclusivament a mercè d’un dibuix, em sembla una mica massa imprecís si més no.

Foto: pluja per vladimix a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Test psicotècnic: persona sota la pluja”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio