FeinesPerTreballar.cat
Bloc sobre treball i formació, dirigit a contractadors, treballadors, busquin o no... 
Consells

Com fer un bon currículum vitae

Consells per arribar, com a mínim, a la primera entrevista
By , on 20 de novembre de 2009
Un bon curriculum et pot donar accés a l'entrevista de feina

Un bon curriculum et pot donar accés a l'entrevista de feina

La curosa elaboració del currículum vitae és el punt més important quan ens marquem com a objectiu trobar treball. En l’altre costat tenim a les empreses, que sol·liciten nous requisits per a cobrir els llocs de treball.

Si aconseguim satisfer-los de forma atractiva aconseguirem estar en posició avantatjosa enfront dels nostres competidors en la recerca d’ocupació. La incorporació de la dona al treball, l’augment de la població, i el boom experimentat pel sector serveis fa que cada vegada se sol·liciti personal més i més qualificat, amb major grau d’especialització i adaptació a les noves formes de treball.

També és cert que de vegades això té com contrapartida que les exigències siguin majors, un clar exemple d’ells és l’anglès, que es demana en cada vegada més ofertes de treball. No perquè sigui estrictament necessari sinó com fórmula per a diferenciar.

Cada vegada és més important, no només el nivell de coneixements adquirits durant la formació, sinó també posseir una sèrie de característiques personals, habilitats i actituds que els treballadors haurien de desenvolupar en el seu lloc de treball.

El problema sorgeix quan aquestes actituds i coneixements es tenen però no se saben comunicar d’una forma adequada. Esperem ajudar-te en aquestes línies a trobar el lloc de treball que necessites. No has d’oblidar mai que tant la carta, com el currículum, són les dues úniques vies de representació que tindràs en el moment d’enviar la teva candidatura, i que és sobre aquests, sobre els quals es va a emetre un judici. Passar a ser citat a l’entrevista de treball depèn de la correcció del curriculum vitae en gran mesura. Quan et seus a redactar un curriculum has d’estar concentrat a reflectir el millor de tu en el paper.

1.- UNA PÀGINA, DOS COM A MOLT
Uns consells útils:
-No empris dues paraules per al que puguis dir en una. Per exemple: NO escriguis: La meva funció com Cap de Recursos Humans consisteix en… ESCRIU: Cap de Recursos Humans. Funcions:…. Les paraules “la meva funció” i “com” no aporten gens al currículum vitae.

-No escriguis frases inútils que no aporten gens. Per exemple: NO escriguis: “Quan vaig arribar no havia ningú que s’ocupés del meu lloc de treball i vaig haver d’ocupar-me del seu desenvolupament, implantant una metodologia pròpia”. ESCRIU: “Desenvolupament i implantació de la metodologia de treball”. Vint-i-quatre paraules enfront de vuit per a expressar la mateixa idea.

-Evita “frases fetes” i redundants. “Vull posar en el seu coneixement que?”, queda molt redundant, no diu gens i ocupa espai.

-Expressa una idea en cada frase.
-Utilitza:
– Paraules curtes
– Frases breus
– Paràgrafs curts. Això t’estalviarà el 30% dels possibles problemes de comunicació escrita que poden sorgir a l’hora de redactar el curriculum. -Evita costi el que costi que el teu currículum vitae tingui faltes d’ortografia. Dóna sensació de pobresa i fins i tot poden riure del teu currículum. Mai saps qui està a l’altre costat.

2.- DISPOSES DE LES EXIGÈNCIES DEL LLOC DE TREBALL
El teu curriculum haurà de reflectir les diferències pel que fa a la competència, haurà de fer major èmfasi en aquelles característiques, tant personals com professionals, que posseïxes, que et fan especialment apte per al lloc. Per això resulta especialment important preparar un currículum vitae per a cada lloc de treball al que vols accedir.

Analitza tranquil·lament l’oferta de treball i esbrina què és el que busquen perquè figuri en el teu currículum. Això sí, sense inventar-te gens.

3.- SEMPRE EN ORIGINAL

Oblida’t de les fotocòpies. Hauràs d’imprimir un original per a cada sol·licitud. Recorda que el curriculum és l’única informació que el seleccionador tindrà de tu. Cuida molt la imatge i la presentació. Que la font de text triada pugui llegir-se sense problemes tant per la seva grandària com per la seva forma. Consells pràctics: Envia sempre una fotografia original. Les fotocòpies en color avui dia estan molt assolides, però no són recomanables.

És preferible no incloure fotografia tret que se sol·liciti de manera expressa. El tipus de paper triat pot ser opcional, però això si, tria un paper consistent. (Normalment grandària DinA4). El color no té per quin ser blanc. Pots optar per grocs, blaus; sempre tons molt discrets.

Evita les estridències i els colors excessivament cridaners. Cuida no solament la presentació, sinó el disseny d’aquesta. Recorda que un Curriculum original pugues dir-nos molt de la creativitat de la persona, i aquest aspecte avui dia és valorat en tots els llocs.

4.- ESTRUCTURA
Cada dada ha d’estar perfectament localitzada en el currículu, ha d’estar en l’apartat que li correspon perquè sigui fàcilment localitzable, perquè la interpretació sigui fàcil i no deixi lloc a cap dubte si ets el candidat adequat.

Normalment els apartats d’u currículum segueixen el següent ordre:

DADES PERSONALS
-Nom i cognoms
-Adreça: carrer, número, pis, ciutat i districte postal.
-Telègon: perferiblement dos, fix i mòbil. Alguns consultors prefereixen trucat al telèfon professional. En qualsevol cas especifica, clarament, quin és quin. Imprescindible el mòbil.
-Correu electrònic: cada cop té més importància i encara que molts consultors segueixen utilitzant el telèfon com a recurs principal, no són pocs els que s’acosten a les noves tecnologies com a fórmula d’estalvi de temps.

EXPERIÈNCIA PROFESSIONAL
Recorda:
-Nom de l’empresa: dates de durada, sector.
-Denominació del lloc i funcions.

Respecte a reflectir la teva història professional pots utilitzar l’ordre cronològic directe, des de la primera empresa a la darrera, o un ordre invers, des de la darrera a la primera. Tot dependrà de l’experiència que més vulguis destacar.

FORMACIÓ ACADÈMICA
Ens referim als estudis oficials o ensenyament reglat. Només cal reflectir els de major rang. Si tens una llicenciatura no cal posar els estudis de batxillerat ni el graduat escolar.

Si has realitzat un masters no has de posar abans l’essenyament oficial.

La seqüència seria: títol, centre, ciutat, dates d’inici i fi.

FORMACIO EXTRA ACADÈMICA

Reflecteix aquells cursos que tinguin una especial rellevància pel que fa al lloc de treball pel qual t’interesses, o bé que tinguin un prestigi reconegut, o que siguin de llarga durada. No oblidis indicar les hores de durada, amb aquest format, per exemple: 100h.

També pots afegir participació en seminaris o jornades, sempre que aquests tinguin una relació molt directa amb el lloc sol·licitat. Tenint en compte la gran oferta formativa que existeix actualment és possible que hagis realitzat diversos cursos, col·loca solament els quals tinguin relació amb el lloc al que vols accedir.

CONSELL: No inundis el curriculum de cursos breus i poc recents. Això pot ajudar al seleccionador a despistar-se de la informació que realment t’interessa ressaltar. El mateix ocorre amb seminaris i jornades.

IDIOMES I INFORMÀTICA
El que importa són els idiomes que coneixes i que grau els domines, baix, mig, o alt; si solament els traduïxes, els parles o pots escriure’ls. Si tens algun títol has de ressenyar-lo ja que és la millor manera de saber quin nivell tens. Pel que fa al grau de domini, sigues realista, no reflecteixis ni més ni menys que la realitat. Poden posar-se a parlar-te en alemany a la meitat de l’entrevista! Oblida’t de la “muletilla” ‘Informàtica a nivell d’usuari’. Això és com no dir gens, és preferible que esmentis els programes que maneges i en quin grau.

ALTRES DADES D’INTERÈS
Aquest apartat és opcional. En ell pots incloure dades interessants a destacar, però difícilment emmarcables en els apartats anteriors, tals com: Mobilitat geogràfica i laboral: en cas d’acceptar desplaçar-te temporalment o situar-te en zones geogràfiques diferents. Permís de conduir: No oblidis indicar el tipus de carnet que tens. També és convenient posar si tens vehicle propi o no. Fins a fa poc temps, era habitual contemplar un apartat últim d’Entreteniments o aficions. Actualment això ha caigut en desús, considerant-se fins i tot infantil. Aquesta dada constituïx mes una pregunta típica de l’entrevista personal, que una dada a incloure en el currículum.

5.- POSAR DATA AL CURRICULUM VITAE
Un detall que a molts passa desapercebut és la conveniència d’incloure la data en el C.V., ja que li atorga una referència en el temps, tractant-se de la teva situació professional en aquest moment i podent lògicament variar. Aquesta regla cobra major sentit sobretot si es tracta d’una carta ?en fred?, que no respon a una oferta de treball concreta. Altre detall que aconsellem és que MAI signis el Curriculum, ja que la teva signatura queda ja inclosa en la carta de presentació que adjuntes. Solament en cas de lliurar el Currículum en mà i sense carta, pots optar per signar-lo

6.-MAI MENTEIXIS
Recorda que un bon curriculum ha de ser:
-Clar, concret i concís, l’extensió mínima i màxima ha de ser de 1 o 2 pàgines.
-Facilita la seva lectura en tot el que puguis.
-Fes-lo a ordinador, sense errors ni correccions
-Espaiat i amb amplis marges –
Remarca els titulars i aspectes més importants o interessants * Cuida tots els detalls (abreviatures, dates, etc.)

Foto: entrevista per Oscalito a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Com fer un bon currículum vitae”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio